Van Nederland naar Engeland
Kees Ezinga werkt voor A.Hak in Engeland, samen met drie andere Nederlanders. Trots vertelt hij: “Het idee was UK klaar te stomen voor de energietransitie, die ook hier gaat plaatsvinden. Ik ben begonnen met een klein team en focus me op het opzetten van een managementsysteem en een duurzame Supply Chain. Toen A.Hak het bedrijf overnam waarvoor ik destijds werkte, kwam de vraag om onze activiteiten in Engeland verder uit te breiden. Drie jaar geleden nam ik voor A.Hak de uitdaging aan het werk in UK te managen. Het is ideaal dat ik de mensen al kende, want het gaat niet alleen om technische kennis, maar ook om de relaties. Het is belangrijk dat mensen je vertrouwen en weten wat je kunt leveren.”
Duurzame achterstand
Sinds Engeland uit de EU is gestapt moeten ze als land veel dingen zelf organiseren. Op het thema duurzaamheid lopen ze hierdoor flink achter in vergelijking met Nederland. “Klanten willen wel graag mee, maar ze staan door de Brexit 1-0 achter. Men moet hier bijvoorbeeld nog een licentie krijgen om waterstof te mogen vervoeren in pijpleidingen. Het is wettelijk niet geregeld. De regering is er wel mee bezig, maar het is nog niet voor elkaar.”
Een ander kernthema is veiligheid. Kees: “Veilig werken, daar zijn ze in Engeland zeer scherp op. Bij A.Hak UK staat veiligheid centraal in alle werkzaamheden. In Engeland wordt veiligheid heel serieus genomen. Elke vergadering begint met een veiligheidsmoment. In de ochtend start de dag met een veiligheidsbriefing waar iedereen voor tekent. En we hebben wekelijkse toolboxmeetings om risico’s door te nemen en afspraken te maken.” Alle afspraken, vergaderingen en startprocessen draaien in het beginstadia om veiligheid. Gedrag is hierin ook zeer belangrijk. De bedrijfscultuur heeft hier invloed op. “Mensen moeten zich vrij voelen om iets te zeggen als ze een onveilige situatie zien,” benadrukt Kees.
Iedereen krijgt een introductie waarin duidelijk staat dat ze het recht én de verantwoordelijkheid hebben om werk stil te leggen als het niet veilig is. Mensen zijn vaak bang dat ze hun baan verliezen als ze ergens iets van zeggen. Maar het werkt juist precies andersom. Een onveilige situatie aangeven zorgt ervoor dat problemen tijdig worden opgemerkt en aangepakt.
De werkwijze van A.Hak UK is onderscheidend ten opzichte van de Nederlandse veiligheidsaanpak. Laten we van elkaar leren.
Temporary work design
Ook bij tijdelijke werkzaamheden, zoals het plaatsen van hekken of ondersteuningen, worden in Engeland strenge eisen gesteld. Hekken moeten altijd zeer stevig worden verankerd in de grond om te voorkomen dat ze omwaaien. Dat lijkt misschien wat overdreven, maar het voorkomt ongelukken.
Risk Awareness
Iedereen krijgt een veiligheidsinductietraining. In dit programma wordt uitgelegd dat iedereen rechtsmatig verplicht is het werk te stoppen zodra het niet veilig is. Door training leren medewerkers situaties goed in te schatten en te handelen wanneer nodig. Dat begint bij observatie: zien wat er fout kan gaan en direct zeggen zodra het mis dreigt te gaan.
Safety Training Competents
Iedereen die op een project werkt, moet vooraf aantonen dat hij of zij bekwaam is. Dit wordt vastgelegd in een document waarin hun ervaring, training en verantwoordelijkheden staan beschreven. Zo weten we zeker dat mensen weten wat ze doen. In Engeland is het verplicht om dit vooraf bij de klant in te dienen.
Bij het project in Cumbria heeft het team UK succesvol een nieuwe methode toegepast om toegangswegen aan te leggen met: Soil stabilization. Met deze techniek wordt de bestaande ondergrond gemengd met een stabiliserend materiaal, waardoor deze uithardt. Met een dunne laag grind of stenen kun je daarna een stevige weg creëren. Deze aanpak kost iets meer, maar het biedt belangrijke voordelen. Het werk is minder afhankelijk van het weer en er zijn minder vrachtwagens nodig. Kees: “Deze methode heeft zich bewezen als een duurzame en waardevolle toevoeging aan onze werkwijze.’’
Hoewel Kees over een jaar met pensioen gaat blijft hij voorlopig betrokken bij twee grote projecten in Wales en Cumbria. Daarnaast werkt hij aan kennisoverdracht binnen het team. “Laura, een collega hier, neemt steeds meer taken van mij over, zoals het maken van offertes. Het is de bedoeling dat zij in de toekomst een groot deel van mijn functie overneemt.”
Werken en wonen in Engeland
Voor Kees voelt Engeland als een tweede thuis. “Ik ben hier helemaal gewend, maar ik pendel ook regelmatig naar Nederland. Het dagelijks leven in Engeland bevalt me prima. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar dat maakt het juist interessant. Zoals we weleens voor de grap zeggen: It’s not always coffee and cake. Een Nederlandse uitspraak die we vaak gebruiken. Met een gemotiveerd team en een voorraad Hollandse koffie heb ik het hier erg naar mijn zin.”
Google+