Omgeven door water 

Schilkampen
Een klein schiereiland

Water

Buurtschap Schilkampen is gelegen in Leeuwarden, in de provincie Friesland. Het is een historische plek die al eeuwenlang verbonden is met het water. De huizen in Schilkampen staan op een rijtje tussen twee kades: de Kurkemeer en het laatste gedeelte van Het Vliet. 

Vanaf de brug over het water heb je een geweldig uitzicht op dit pittoreske stukje stad. Naast de huizen aan de kade, wordt het buurtschap ook gekenmerkt door een smal strookje land en de spoorbrug die het gebied doorkruist. Schilkampen is een rustige plek in Leeuwarden, waar de geschiedenis en de verbondenheid met het water voelbaar zijn. A.Hak realiseert de reconstructie van het energienet, van zowel gas, elektra en water binnen de combi CION: Vitens en Liander. Op alle vlakken bevinden we ons op een wel heel bijzonder terrein.

Net als vroeger met de hand graven
Door de beperkte ruimte kan A.Hak in Schilkampen niet graven met graafmachines of kranen. Het graafwerk gebeurt met de hand en de grond zuigen we op. Na het werk kun je er niet meer bijkomen, dus we vervangen in één keer alle leidingen.

Dagelijks leven op de schop

Tijdens het project is het essentieel om rekening te houden met de dagelijkse leefgewoonten van de bewoners. Zo worden tijdelijke brievenbussen geplaatst voor de postbezorging en wordt gestreefd naar een snelle afronding van het werk om overlast tot een minimum te beperken. De betrokken houding van de bewoners en stakeholders Liander, Vitens en de gemeente heeft geleid tot een efficiënte uitvoering van het project.

Bewoners kunnen dag en nacht appen

Petra Boersma, omgevingsmanager A.Hak, benadrukt het belang van de nauwe samenwerking met de bewoners in het buurtschap. “Er zijn allerlei factoren die dit een heel bijzonder project maken. De ligging centraal in Leeuwarden, het schiereiland en natuurlijk het werk op een heel smal voetpad. Dit is de enige doorgang voor de bewoners om toegang te hebben tot de woningen. Juist onder dat ene voetpad moeten wij de leidingen vervangen. We zijn goed gestart met bewonersavonden en ook daarna vonden we goede afstemming met onder andere een whatsappgroep.

“Er is geen doorgaande weg naar de woningen en de bereikbaarheid tijdens het werk is echt een uitdaging. Aan de achterzijde van de woningen hebben we op het kanaal drijfpontons aangebracht waardoor de woningen bereikbaar blijven.”

Petra Boersma, omgevingsmanager A.Hak

Hoeke Hiemstra, voorman A.Hak

“We kunnen er na het werk niet meer bijkomen, dus we vervangen in eén keer al de leidingen. Alles gaat eruit en alles er weer nieuw in. Het is niet elke dag dat we dit met de hand doen.”

Begrip voor elkaar

Petra: “De bewoners waren bij aanvang kritisch over de planning, maar uiteindelijk zijn ze zeer tevreden over de doorlooptijd en hebben ze er ook begrip voor als onderdelen toch iets uitlopen. Dat ze dat aangeven is voor ons een mooi positief signaal.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan