Om de netto-nul uitstoot in 2050 te halen, moet het tempo van het opschalen van hernieuwbare energie en de infrastructuur worden verhoogd. Terwijl de vraag naar energie wereldwijd blijft toenemen. De energietransitie heeft te maken met het energietrilemma. Beleidsmakers moeten een delicaat evenwicht vinden tussen betaalbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid van de energievoorziening. Prijsomgevingen bemoeilijken de energietransitie en kortetermijnbelangen wegen vaak zwaarder dan langetermijndoelstellingen.
Gülbahar Tezel – PwC lead Energietransitie Denktank
Duurzame daadkracht: van net zero als ambitie naar net zero als norm
Net zero is een van de meest ambitieuze en noodzakelijke doelstellingen van dit moment. Wie wil transformeren moet niet alleen met een ander perspectief naar het eigen bedrijfsmodel kijken, maar de gehele keten in kaart brengen, decarboniseren en verduurzamen. Dat vergt een visie op de energietransitie, een doorwrochte data-aanpak, de slimste technologie en expertise.
Waarom een net zero-transformatie nu essentieel is
Bron: PwC
Infrastructuur
De balans tussen vraag en aanbod van warmte, brandstoffen en elektriciteit is met een fluctuerend aanbod van zon en wind nog een uitdaging. Opslag van energie is hierbij een mogelijke oplossing. Daarbij kan je denken aan thermische opslag, waarbij elektriciteit wordt opgeslagen in warmte of kou en vervolgens weer naar elektriciteit te worden omgezet.
Een andere oplossing is het omzetten van elektriciteit naar waterstof (‘power to gas’), waarbij de waterstof in diverse toepassingen benut kan worden (mobiliteit, elektriciteit, chemische stoffen). De energieconsument van de toekomst zal meer betrokken zijn bij hoe en waar zijn energie wordt opgewekt. Het aanleggen van slimme netwerken is in deze context van groot belang.
Nieuwe energiewereld vraagt om nieuwe businessmodellen
Wereldwijd geeft ruim 90% van de grootste energiebedrijven aan dat zij binnen vijf jaar hun bedrijfsmodel moet aanpassen op de energietransitie. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de bedrijven aan dat zij hier nog niet klaar voor is. De energietransitie vraagt om nieuwe businessmodellen, grootschalige investeringen, en andere manieren van klantinteractie. Alhoewel het duidelijk is dat de oude wereld er straks niet meer is, is er tegelijkertijd onzekerheid wat het winnende model in de nieuwe energiewereld is.
Verschuiving van conventionele energie naar investeringen in duurzame energie
Stijgende investeringen in onze netwerkinfrastructuur
Toenemende focus op energy-as-a-service, met diensten en producten voor klanten om energie te managen
Versterking van innovatiekracht, door het opzetten van fysieke hubs en investeringen in start-ups
Scherpe en soms radicale businessmodelkeuzes die onderscheidend zijn
Google+