Dennis van de Bovenkamp

Heb jij ook ambitie?

Aardgas

Voor de renovatie en uitbreiding van leidingen is A.Hak Leidingbouw nodig. “Als de plannen gereed zijn mogen wij los. Leidingbouwen is heel mooi werk en we leren nog elke dag”, vertelt Dennis van de Bovenkamp, uitvoerder bij A.Hak Leidingbouw. Dennis werkt vanaf 2015 bij A.Hak. Hij is begonnen als grondwerker en werkt nu als uitvoerder.

Als we arriveren is Dennis druk in overleg met zijn team over de voorbereidingen voor een intrekoperatie. Na een half uur weet iedereen wat er moet gebeuren en geeft Dennis aan dat het tijd is voor een bak koffie en een gesprek. Zodra zijn bouwhelm afgaat in de keet vertelt hij trots over zijn werk en zijn team. “De mensen die ik nu in het team heb daar red ik mij goed mee. Iedereen weet wat hij moet doen. Natuurlijk moet er aangestuurd worden, maar in grote lijnen gaat het soepel en vanzelf. We weten hoe het spel werkt.”

Dennis vervolgt: “Ik kan me soms wel zorgen maken over de toekomst met de vergrijzing, weinig nieuwe aanwas en de toename aan werk binnen de energietransitie. Het is belangrijk dat we ontzettend zuinig zijn op de mensen die we aan boord hebben. Het is namelijk alles behalve standaard werk. Bij de mensen die we nu in de A.Hak kring hebben rondlopen zit echt een hoop kennis en ervaring.”

De Hakkers weten hoe het spel gespeeld wordt

A.Hak heeft de eigen veiligheidsinstructies goed op orde. Op dit werk gelden ook de golden rules of safety van de Gasunie. Voordat mensen aan het werk gaan krijgen ze een startwerk introductie, er zijn regelmatig toolboxen, werkplek inspecties en men spreekt elkaar aan op onveilige situaties. Goed blijven communiceren met elkaar hoort bij een veilig werk.

Risico’s kennen is vooruitkijken
Een Hakker weet wat voor werkzaamheden we doen en wat voor risico’s dit met zich meebrengt. Als we samen vooruitkijken kunnen we een hoop risico’s indekken. Maar er gaat ook weleens iets niet zoals je wil. Dennis: “Dat is gewoon zo, en juist dan maken we ons sterk om het goed op te lossen. Op het moment dat we nieuwe mensen krijgen maken we dit ook duidelijk. Goed gedrag is blijven communiceren met elkaar over veilige én onveilige situaties en het samen kunnen oplossen van problemen.”

Altijd voldaan naar huis
Als uitvoerder vindt Dennis het heel belangrijk dat er in teamverband gewerkt wordt. “We weten dat we op elkaar kunnen bouwen en een team hebben staan. Iedereen is op elkaar ingespeeld, werken lopen soepeler en veiliger. En iedereen is even waardevol, we hebben elkaar nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Ik ben zelf van 6.30 tot 18.30 op de werkplek. Toch voelt het niet als lange dagen. We kunnen lachen en ouwehoeren en we kennen elkaar. En als de week klaar is en we op vrijdag rond 12.00 vroeg naar huis gaan, dan start het weekend. Mooi werk neerzetten en met een voldaan gevoel naar huis.”

Naast zijn werk als uitvoerder is Dennis ook voorzitter van Young A.Hak. Als onderdeel van het Young A.Hak bestuur deelt hij zijn eigen ambitieuze inslag met andere Hakkers. “Je denkt samen met collega’s over de uitdagingen van het bedrijf. Het vergroot je netwerk en het is gewoon ook gezellig om mensen uit je eigen leeftijdsgroep te leren kennen. Met mensen die je kent, werk je vervolgens ook weer makkelijker samen.”

Gasunie Project Utrecht: Ombouw GH gas

Leer van elkaar

Bij elke nieuwe stap in het proces wordt de status van de leidingdelen gecontroleerd, zodat eventuele afwijkingen in een vroeg stadium gesignaleerd worden en de kwaliteit van de leiding uiteindelijk geborgd is. Ook nu de leidingen in een boog liggen, worden ze nog eens extra gecontroleerd. Dennis: “We kijken er altijd met meerdere ogen naar. En doordat de ervaren collega’s telkens meekijken, leren de jongere collega’s ook steeds meer over het vak en waar ze op moeten letten. Iedereen werkt samen, dat geeft een goed gevoel.”

Dennis heeft als doel dat A.Hak de ombouw van de gasleidingen voor GH gas voor het einde van het 2024 gerealiseerd heeft. De gastransportleidingen leveren straks duurzamere H-gas voor huishoudens en bedrijven in Utrecht en Nieuwegein.

De technische specificaties

Gasunie Project Utrecht: Ombouw GH gas
De Lage Weide-centrale van Eneco bij Utrecht

Het project bestaat uit twee delen: het HTL en RTL
  • HTL is het poldergebied van Benschop naar Hoornaar en is 23.7KM waarvan ongeveer 19 km doormiddel van HDD boringen wordt aangelegd
  • RTL is het stedelijk gebied vanaf de Reactorweg tot aan de Proostwetering. Dit is 3.0 KM met 2200meter HDD boringen, 1 boogboring, de andere 800meter met open sleuf aanleg. Ook worden er 3 afsluiter schema`s aangepast. Het gaat om een stalen leiding 12”met een wanddikte van 6.1 tot 7.1
Gasunie Project Utrecht: Ombouw GH gas

“Als we complexe boogboringen doen bij een werk en 28 meter de lucht in gaan en in eén routine onder de grond werken, dan moeten alle koppen dezelfde kant opstaan. Teamwork, goed materiaal en een slim technisch plan. Ja, daar ga ik heel goed op. “

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan