Helix-programma

Transformatie elektriciteitsnet
Noord-Holland

Elektra

Noord-Holland ondergaat ingrijpende veranderingen in de energie-infrastructuur, als gevolg van de verduurzaming en de toegenomen vraag naar stroom. A.Hak en Liander spelen een cruciale rol in het realiseren van een toekomstbestendig elektriciteitsnet.

In dit interview delen Leon Benders, programmamanager Helix bij Liander, en Remco van Beest, programmamanager Helix bij A.Hak, hun inzichten over het ambitieuze Helix-programma en de transformatie van het elektriciteitsnet in Noord-Holland.

Toekomstige groei

Het Helix-programma richt zich op het versterken en uitbreiden van het middenspanningsnetwerk in Noord-Holland. Dit omvat de aanleg van 2.000 kilometer kabel en de bouw van 360 elektriciteitshuisjes. Het programma omvat verschillende deelgebieden, waarbij A.Hak verantwoordelijk is voor de Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Remco van Beest benadrukt het unieke karakter van het raamcontract van dit programma. Er is focus op langdurige samenwerking tot zelfs 12 jaar en tevens geldt er een volumegarantie.

“Dit contract stelt A.Hak in staat om investeringen te doen op de lange termijn, een belangrijk element voor het succes van het programma. Maar dus ook om te zorgen voor een grote hoeveelheid aan werk dat we goed uitzetten in de tijd met zo veel mogelijk continuïteit en ‘flow’.”

Leon Benders vult aan:

“Duurzaamheid en beperking van overlast voor zowel medewerkers als bewoners zijn ook belangrijke aspecten. A.Hak heeft duurzaamheidsdoelen gesteld, waaronder het beperken van de uitstoot en het vergroten van de inzetbaarheid van elektrisch materieel. Door bijvoorbeeld gebruik van elektrisch materieel, hebben we ook meteen minder geluidsoverlast. Dat is dus win-win.”

Innovatieve bouwteamconstructie

Een opvallend aspect van het Helix-programma is de innovatieve bouwteamconstructie. Leon legt uit dat het bouwteam de verantwoordelijkheden deelt en tracht de uitvoering te versnellen. Remco benadrukt: “Deze aanpak zorgt voor een betrouwbaarder en maakbaar ontwerp, waardoor kostbare tijd en geld worden bespaard. Dit komt met name omdat je al vanaf een heel vroeg stadium met elkaar om tafel zit. Hierdoor kunnen de mensen die het werk uiteindelijk moeten doen al meteen meepraten, en heb je bijvoorbeeld minder discussie achteraf. Zo pakken we door. Neemt niet weg dat deze samenwerking nog relatief nieuw is en daarmee ook spannend.”

Mensen zijn cruciaal

“Ook de samenwerking met Mug Engineering loopt al vanaf de tenderfase. Hier werken we samen en hebben Liander, Mug, en A.Hak een sterke basis gelegd voor een soepele uitvoering.” Remco en Leon benadrukken dat menselijke factoren cruciaal zijn voor het succes van het programma. Ze investeren dan ook goed in teamontwikkeling, met het besef dat 80% van het succes wordt bepaald door menselijke interacties.

Met 26 projecten in de pijplijn en een start buiten gepland in januari 2024, zijn A.Hak en Liander vastbesloten om Noord-Holland klaar te stomen voor een duurzame toekomst. Het Helix-programma belooft niet alleen een technologische vooruitgang maar ook een voorbeeld van effectieve samenwerking en duurzaamheid in de energietransitie.

Onze projectmanagers over Programma Helix

Programma Helix

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan