12 woningen Lochem aan waterstofgas

Het gas van de toekomst

Gas – waterstof: Project Lochem

Voor opdrachtgever Liander sluit A.Hak in de gemeente Lochem 12 bestaande woningen aan op een waterstofaansluiting. In het gebied gaat waterstof door het bestaande aardgasnetwerk lopen of parallel aan het bestaande aardgasnetwerk. 

Aan deze pilot neemt een gedeelte van de woningen in de gemeente Lochem deel. De aanvoer verloopt met tanktransport vanaf de overkant van rivier de Berkel. Dit project is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen twee bedrijfsonderdelen; de boring onder rivier de Berkel is gedaan door A.Hak Drillcon en de verdere aanleg door Infranet regio Oost.

De boring
Tijdens het boren onder een rivier in de provincie Gelderland kan het gebeuren dat er op zware grondcondities wordt gestuit. Zo ook bij deze boring, in het broedgebied van de rivierbedding. In dit gebied kwam de boorkop op grindlagen terecht en met het terugtrekken van de boorstrengen gaf dit vertraging. Door extra frees- en opruimwerkzaamheden uit te voeren is dit veilig en zonder schade opgelost.

Aanvoer van waterstof
Via drie speciale tankwagens wordt de aanvoer van waterstof gerealiseerd. Bij het invoerpunt is er plek voor twee van de tankwagens. Vanaf hier wordt het waterstof het bestaande gasnetwerk ingestuurd en zo bij de 12 aangesloten woningen binnengebracht. De woningen zijn bestaande woningen uit de jaren ’30 en moesten eerst grondig geïsoleerd worden voordat deze in aanmerking kwamen voor een waterstof aansluiting.

WEETJES OVER WATERSTOF
WEETJE 1

Aardgas kun je met een sigaret niet aansteken en waterstof wel. Waterstof heeft namelijk een lager brandpunt dan aardgas.

WEETJE 2

Waterstof brandt onzichtbaar, dit is één van de redenen waardoor er op dit moment nog niet gekookt kan worden op waterstof.

WEETJE 3

Om ervoor te zorgen dat het gas te ruiken is, wordt er een geurstof toegevoegd met als doel de consument tijdig te alarmeren.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan