“Ik zie dat er heel veel moet gebeuren in Nederland in de energietransitie. De ontwikkelingen gaan razendsnel; de antwoorden die we gisteren gaven werken niet meer voor morgen. We hebben dezelfde vragen, maar we hebben andere antwoorden nodig.”
Koko geboren en getogen in Groningen, opgegroeid op een geitenboerderij. Als kleine jongen hielp Koko op de boerderij en later vond je hem op de Groningse markt. Zijn studiegenoten kwamen graag een lekker stukje geitenkaas bij hem halen. Maar zijn droom en interesse reikt verder dan de boerderij. Na een studie Technische Scheikunde kiest Koko ervoor om te gaan werken aan een schonere toekomst en stapt hij de energietransitie binnen.
Waarom een traineeship?
“Ik streef naar een job waarin ik techniek en communicatieve vaardigheden met elkaar kan combineren. Ik wil in de energietransitie echt van betekenis kunnen zijn. Een traineeship biedt mij de kans om na de studie verder te leren en kennis te maken met een bedrijf, in dit geval zelfs met meerdere bedrijven.”
Waarom in deze markt?
“Ik vind het fijn om me eerst op Nederland te richten. Er zijn zoveel mogelijkheden als je kijkt naar warmte. Wat nu precies de beste manier is voor ons land, dat is nog niet bekend. Juist dat onderzoekende karakter spreekt me aan. In andere delen van Europa worden technieken gebruiken voor het terugvoeren van warmte. En natuurlijk zijn er naast warmte nog veel meer manieren voor nieuwe schonere energie. Het zoeken naar slimme combinaties fascineert mij.”
Hoe is je eerste periode bij A.Hak?
“Het programma is niet in beton gegoten, elke ochtend bezoek ik een project en ’s middags ontmoet ik een collega of iemand die me verder kan helpen bij mijn traineeship. Daarnaast spreek ik elke week met de andere trainees uit de Carrousel af om ervaringen uit te wisselen. We doen bezoeken samen en volgen cursussen en trainingen. Ontzettend leerzaam en afwisselend dus!”
Projectmanagement is een belangrijk onderdeel van de organisatie. We investeren in projectmanagers, projectleiders en hoofduitvoerders. Voor deze groep hebben we een doorlopend programma om te groeien op individueel-, project- en organisatieniveau.
Om het programma passend te houden, blijven we continu door ontwikkelen. Zo zorgen we ervoor dat het aan blijft sluiten op de wensen en past bij de organisatiedoelstellingen.
A.Hak faciliteert een keer per jaar een projectmanagement bijeenkomst. Het is fijn om collega’s te spreken en te leren van én met elkaar. Een mooie mogelijkheid voor co-creatie. Hakathon.
De benodigde kennis zit vaak al in de organisatie. A.Hak kan met Hakathons deze kennis ontsluiten en inzetten om de organisatie te optimaliseren. Een hackathon is een bestaand concept waarbij de deelnemers in korte tijd (vaak 24 uur) een probleem – een case – oplossen. In weinig tijd een oplossing bedenken voor een complex vraagstuk leidt tot een innovatieve en doelgerichte aanpak.
A.Hak faciliteert een incompany IPMA-D training. Het doel van deze training is binnen de organisatie een gemeenschappelijk begrip van projectmanagement creëren en onderlinge samenwerking stimuleren.
IPMA-D is de certificering voor de beginnende projectmanager, of de wat meer ervaren projectmedewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Het IPMA-D traject richt zich op theoretische kennis op alle gebieden van projectmanagement. Ook leer je kritisch je eigen functioneren binnen projecten te beoordelen. IPMA-D bestaat uit een Zelfassessment en een theorie-examen. Bij een positief resultaat ontvang je het internationaal erkende IPMA-D-certificaat.
Eerder dit jaar is de eerste volledig elektrische bedrijfswagen afgeleverd in Tricht. De wagen wordt ingezet als pilot binnen de diverse regio’s van A.Hak. Is de actieradius goed? Hoe werkt het laadvermogen? En zijn we tevreden over de trekkracht en de laadmogelijkheden? We bekijken dit zowel in de operatie als bij medewerkers thuis. De Opel Vivaro-E kenmerkt zich door de vrij grote actieradius en een trekvermogen van 1500kg in dit segment.
We zijn benieuwd of A.Hak hiermee uit de voeten kan! De volgende volledig elektrische bedrijfswagen kan begin volgend jaar worden verwacht.
De bedrijfswagen is uitgevoerd in de nieuwe uniforme bedrijfskleuren. Deze uitstraling zal binnen A.Hak verder uitgerold worden de komende tijd. En niet te vergeten, met de reflecterende ronde stickers werken we aan goede zichtbaarheid en veiligheid.
In juni organiseerden we voor onze medewerkers een online bingo. De opbrengst doneerden we aan Landschap Erfgoed Utrecht en een mooie boom werd voor ons gereserveerd. Vorige week was het eindelijk zo ver, Eveline Dijkers en Juliette van Rooij plantten gezamenlijk met Landschap Erfgoed Utrecht onze eigen A.Hak boom.
Deze Inlandse eik symboliseert onze relatie en samenwerking. Landschap Erfgoed Utrecht zet zich in voor beheer en behoud van de natuur, het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht; voor nu en de toekomst!
Google+