Niet alleen de grondcondities maar ook de braakballen van een Uil zorgden voor een bijzondere omstandigheid. In een braakbal werden resten van een wel heel bijzonder muisje uit Noorwegen gevonden. Dit muisje bleek dusdanig zeldzaam dat het project werd stopgezet en vertraging opliep. Uiteindelijk bleek A.Hak zover gevorderd dat de omgeving – en het muisje – toelieten dat het project toch afgerond mocht worden.
Tijdens het project kunnen we putten uit ervaringen uit het verleden. De vele boringen en succesvolle intrekoperaties met lagere krachten dan berekend. Maar ook samenwerkingen met onder andere De Romein Group voor de civiele werkzaamheden en met Schrand voor gespecialiseerde laswerkzaamheden.
Een geopolitiek project, waar we in vroeg stadium bij zijn betrokken. Polen en Oost- Europa zijn afhankelijk van Russisch gas. Hierdoor is de aanleg van de Baltic Pipe op de Europese agenda gekomen. Door deze pijpleiding stroomt straks Noors Offshore gas, deels door de Noordzee en deels door het vasteland van Denemarken. Hier begint het verhaal voor A.Hak. Met goede onderaannemers kregen we een positief gunningsbesluit voor 70 km aanleg van het Baltic Pipe project.
60 km over het eiland Sealand, waarna we de pijpleiding aansluiten op een compressorstation net voor de kust aan de Oostzee. En 10 km achter het compressorstation naar het water. De 60 km heeft een diameter van 40”. Achter het compressorstation gaan we naar offshore specificaties met een dikkere wanddikte en een kleinere diameter van 36”. Het gehele project kon met hetzelfde materieel uitgevoerd worden, wat zorgt voor een gunstig transport en een tijdsbesparing.
De IJstijd
De IJstijd heeft een speciale verbinding met dit pijpleiding project. De grondcondities zijn bij elk project belangrijk, maar hier zijn ze uitdagend te noemen. Het is een heuvelachtig landschap met in de lagere gelegen stukken veenachtige grondlagen. Naast grote stevige keien en stenen vonden we ook ingekapseld ijswater. Dit ingekapselde ijswater is ontstaan door de rollende grond in de IJstijd en is inmiddels gesmolten – als een soort van waterbron – nog steeds aanwezig.
Google+