Schoon water is van levensbelang 

Het waternetwerk 

Water

Wanneer we een glas water uit keukenkraan tappen realiseren we ons niet wat er bij komt kijken om elke dag schoon, veilig drinkwater te hebben. Bij A.Hak weten we al meer dan vijftig jaar wat daarvoor nodig is.

Veiligheid en leveringszekerheid vormen voor al onze ondergrondse infraprojecten de basisvoorwaarden. Als het om drinkwater gaat, is het iedereen duidelijk waarom we daar zo’n punt van maken. Maar ook bij leidingen voor koelwater of ander proceswater is veiligheid belangrijk. A.Hak legt sinds zijn oprichting in 1963 transportleidingen aan die water over langere afstanden vervoeren. Dat doen we in Nederland, maar er stroomt ook water door leidingen die wij in de woestijn van Saoedi-Arabië hebben aangelegd.

Project Waternet versterken in Zuid-Holland

Waterleiding getransporteerd over het water

Net als bij de andere leidingen en kabels die wij in de grond leggen, kunnen we ook bij waterleidingen met vrijwel elke ondergrond en elk materiaal uit de voeten. Het is een groot voordeel dat we eigen materieel en lassers inzetten die we zelf opleiden en kwalificeren. Komen we in een leidingtracé wegen, rivieren of andere obstakels tegen? Dan kruisen we dit met de inzet van onze specialisten op het gebied van horizontale boringen.

Gecombineerde aanleg

Aanleg en onderhoud van de distributieleidingen  voeren we vaak gecombineerd uit met elektriciteit, warmte of gas. Zo brengen we het water bij de huishoudens. 

PROJECT PWN UITGELICHT
Storing! Niemand zit
daarop te wachten

Water, we zien het als vanzelfsprekend. Je drinkt een glas water of sproeit de tuin. Al dit water wordt getransporteerd, gefilterd en schoon afgeleverd bij de consument. Maar wat als het watertransport in een woonwijk mis gaat?

Op een rustige avond is een buurtbewoner met haar hond aan het wandelen, op een braakliggend stuk grasveld. Deze avond gebeurt er iets opmerkelijks, het water spuit boven het maaiveld uit. Het grasveld is veranderd in één grote modderpoel. Het storingsteam van A.Hak komt in actie om uit te zoeken waar al het water vandaan komt. Tevens weten de mannen dat hier de toegang tot het complete waternetwerk van Noord-Holland ligt. Deze storing vereist de hoogste prioriteit.

Water hoogseizoen
Het lek is ontstaan half april, net voor het watergebruik toe gaat nemen. De zon gaat schijnen en zwembaden worden gevuld. Er is niet te zien wat de schade veroorzaakt. Is de leiding lek of is het een verzakking? Is het een verkeerd gemonteerde rubber? Drie grote waterleidingen worden gecontroleerd. Twee van 1,40 m en één van 700 mm in diameter. A.Hak gaat damwanden plaatsen – leidingen ophangen – leidingen borgen tegen verplaatsing en verzakking en zal dit project continu monitoren. Een deel van de leiding moet vervangen worden en over twee weken gaat het water hoogseizoen van start.

Grote precisie
Er wordt doorgewerkt in de weekenden en op Koningsdag om de lekkage op tijd op te lossen. Rondom de leiding kan niet gegraven worden, daar is de constructie te gevoelig voor. We zetten een zuigmachine in om de aarde weg te halen, alles met de grootste precisie en voorzichtigheid. Er mag absoluut geen vervuiling komen in de leidingen, het is tenslotte een drinkwaterleiding. Schoon en vakkundig wordt de leiding hersteld, binnen de gestelde termijn. Een project om trots op te zijn.

“Onze vakmensen werken al jaren dagelijks samen, dan kun je op elkaar bouwen. Naast het harde werken delen we ook lief en leed. Ik werk met een hecht team waar je van op aan kunt.”

Theo Groen,
voorman op het project

Peter van der Grijspaarde,
bedrijfsleider West Water en Gas

“De mannen zijn stuk voor stuk experts. Ze werken hard om alles op tijd af te krijgen. Als bedrijfsleider draai ik zelf ook altijd in het team mee, samen brengen we elk project tot een geslaagde oplevering.”

Apeldoorn kiest kunststof

Liander en Vitens hebben besloten om van 2022 tot 2025 nog eens 30 waterleidingen aan te pakken. Alle oude gas- en waterleidingen worden vervangen door moderne kunststofleidingen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan