Een absolute koploper

Een wereldrecord
in de gastransitie

Aardgas

Aardgas heeft ons al veel gebracht. Toen Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw massaal overstapte op Gronings aardgas was dat goed nieuws voor de economie en het milieu. Aardgas was namelijk een stuk schoner dan olie of steenkool.

Je kunt de ontwikkelingen van zo’n vijftig tot zestig jaar geleden de eerste energietransitie noemen. A.Hak was daar toen al bij. Een aanzienlijk deel van de gasinfrastructuur in ons land is door ons aangelegd, die ervaring is voor ons van onschatbare waarde. Zeker nu we in Nederland meer warmteleidingen, hoogspanningskabels, biogasleidingen en straks wellicht waterstofleidingen aanleggen.

Vandaag verruilen we aardgas alweer voor elektriciteit, warmte, biogas en waterstof. Op het internationale speelveld is dat een heel ander verhaal. De transitie van olie en kolen naar aardgas, die wij al lang achter de rug hebben, moet in andere landen nog plaatsvinden. De rol van aardgas is nog niet uitgespeeld, terwijl wij alweer vooruit kijken naar groener biogas en waterstof.

Het internationale speelveld

A.Hak werkt momenteel in Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Albanië aan de aanleg van grote gastransportleidingen. Ook in Israël hebben we tot twee keer toe een aanlandig van een gasleiding uit de Middellandse Zee gerealiseerd door middel van de Direct-Pipe boortechniek. Opdrachten waarmee we onze uitstekende reputatie in het buitenland verder versterken.

Apeldoorn in het donker

Terug naar 2014, honderden mensen komen dagenlang in het donker te zitten. Er is geen gas door twee water- en gasstoringen. Deze aanleiding mondt uit in een grootscheepse operatie, de sanering van alle gas- en waterleidingen in Apeldoorn gaat van start.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan